mobiele-pinautomaat-logo

Profiteer van NFC (contactloos) betalen!

Contactloze betalingen hebben de afgelopen 2 jaar een vogelvlucht genomen in Nederland. Bijna alle banken in Nederland verstrekken nu pinpassen die mobiel betalen, ook wel contactloos betalen genoemd ondersteunen. Ook zijn er steeds meer supermarkten en winkels waar je contactloos kunt betalen. Maar hoe kun je als ondernemer of winkelier profiteren van het gemak wat mobiel betalen met zich mee brengt?

In deze blog leggen we uit hoe contactloos betalen werkt en hoe je het voor klanten laagdrempeliger kan maken om een product of dienst aan te schaffen.

Hoe werkt contactloos betalen?

Om die vraag te beantwoorden duiken we eerst wat dieper in de techniek; wat is de basis van betalen? Contactloos betalen is gebaseerd op NFC (Near Field Communication), een standaard om data te verzenden over radio golven. Het is een afgeleide van RFID (Radio Frequency Identification), veel gebruikt als een soort elektronische sticker. Deze zie je nog vaak terug op waardevolle producten in de winkel waarbij het product beveiligd is met een vierkante barcode sticker met een spiraalvormig metaalkleurig patroon aan de binnenzijde.

afbeelding-nfc-chip NFC is een verbeterde versie van RFID waarbij de chip ook kan 'terugpraten' tegen het apparaat wat om informatie vraagt. Daardoor is NFC geschikt voor veel bredere toepassingsgebieden dan RFID. Zo worden NFC chips toegepast in tal van zakelijke toepassingen maar ook telefoons en bijvoorbeeld de OV-chipkaart. Het unieke van NFC is dat het kan werken zonder batterij en dat het werkt over slechts een zeer korte afstand (10cm) hierdoor is het makkelijk bruikbaar in veel situaties en relatief veilig voor hacks en kwetsbaarheden.

In het geval van pinnen bevat de NFC chip op de pinpas een unieke code die door de pinautomaat wordt doorgezonden naar de bank. De bank ontsleuteld de code en controleert het saldo en zend een ja of nee terug naar de pinautomaat, op basis hiervan wordt de mobiele pinbetaling geaccepteerd. Dit is uiteraard een sterk versimpelde uitleg van het proces.

Interessant, maar wat zijn de voordelen?

Zoals je wellicht in dit artikel hebt gelezen zijn er tegenwoordig prima betaalbare oplossingen beschikbaar voor kleinere ondernemers en winkeliers om pinbetalingen te accepteren. Deze oplossingen ondersteunen ook contactloos/mobiel betalen. De grootste voordelen van contactloos betalen zijn tweeledig;

1) Het afrekenen gaat sneller, de consument dient niet eerst nog een pincode in te voeren. Hoewel de tijdwinst klein (marginaal) lijkt, is het bij een drukke winkel zoals een supermarkt zeker merkbaar. Dit is echter iets waar de meeste lokale zelfstandigen niet veel voordeel uit zullen halen.

2) De aankoop is laagdrempeliger. Dit is iets wat wel interessant is voor kleinere ondernemers, immers is mobiel betalen toegankelijker dan regulier pinnen. Het is meer vergelijkbaar met het uitgeven van contant geld, je pakt het uit je portemonnee en overhandigt het. Je ziet niet eerst nog heel bewust het bedrag op een schermpje en hebt nog vier cijfers lang de tijd om na te denken over of deze aankoop wel verstandig is. Zoals algemeen bekend; een consument die een product uit het schap pakt met de intentie dit af te rekenen krabbelt vaak nog terug. Terwijl die consument al naar de winkel is gekomen en met het product in zijn handen staat!

Hoe haal ik winst uit contactloos betalen?

Het beste valt dit uit te leggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Iedereen kent de snack en koffieautomaten bij tankstations wel, voor tussen de 1 en 2 euro trek je een snack uit de muur of een koffie vanonder het apparaat. Maar, aangezien iedereen steeds vaker contactloos betaald heb je niet veel contant geld op zak. Je moet dus eerst naar de kassa om te pinnen, expliciet vragen of je twee euromunten bij kan pinnen en dan terug naar de snackmuur. Vervolgens constateer je dat de snack 1,50 kost en geen wisselgeld accepteert. Te vermoeid om nog een keer terug te gaan naar de kassa Gooi je 2 euro in de automaat voor een opgedroogde Frikandel of een Fabriekscappuccino die 1,50 kost maar nog geen 0,50 cent waard is. Je zegt tegen jezelf dit is geldverspilling en neemt jezelf voor dit voorlopig niet meer te doen.

Dat is dus hoe een verkoop niet moet, en zelfs dan nog zijn er mensen die het kopen. Dit is precies waar contactloos betalen zijn winst kan behalen. Stel je voor dat je die Koffie kan betalen door je telefoon langs de automaat te halen, hoeveel makkelijk en laagdrempeliger zou dat niet zijn. Wellicht denkt je nu, ja maar dat geld alleen voor goedkope artikelen. Dit kan ook voor duurdere artikel gelden zoals een televisie. Nu sta je bij de Mediamarkt en moet je de verkoper vragen een factuur te maken of een relatief zware doos door de hele winkel slepen en dan pas afreken. Al die tijd kan de klant twijfelen om de aankoop toch niet door te zetten. Door bijvoorbeeld een NFC pinautomaat naast het product te plaatsen is de drempel veel lager. De klant staat immers al in jouw winkel, voor jouw product, hij is al 90% gekomen. De kunst is de laatste drempel, de betaling zo laag mogelijk te houden.

Conclusie

NFC ofwel contactloos betalen is niet meer weg te denken uit het betalingsverkeer en met de komst van mobiel betalen (de integratie van de pinpas en de mobiele telefoon) zal de behoefte alleen maar groeien. Via Izettle, SumUp en Mijnpin kun je tegen aantrekkelijke tarieven zonder abonnementskosten contactloze pinbetalingen accepteren. Echter het is ook een mooie gelegenheid om eens te kijken hoe uw bedrijf, organisatie of eenmanszaak kan profiteren van de toegankelijkheid die mobiel betalen biedt.

Via onderstaande links kun je deze partijen met korting uitproberen, zo heb je al een Izettle pinautomaat voor € 19,-, zonder extra of verborgen kosten. Een kleine investering voor een potentieel grote meerwaarde richting je klant! Meer weten over kostenvergelijking? Lees dan dit vergelijkingsartikel.

Izettle | Sumup | Mijnpin

© 2017 Sanx.nl, alle rechten voorbehouden.